Vesti

Zahvaljujući donaciji firme Smart Energy Investment, u ŠOSO “Anton Skala” u Staroj Pazovi instalirana je ,,Interaktivna 3D učionica za rad u školi i u virtuelnom okruženju za učenje na daljinu”. Od sada deca sa smetnjama u razvoju imaju pristup nastavi na olakšan način i u skladu sa potrebama obrazovanja u 21. veku.
AT Interaktivna 3D učionica raspolaže sa 130 različitih interaktivnih projekcija. Zidovi učionice su osetljivi na dodir i predstavljaju sredstvo za nastavu, a nastavnik predaje pomoću najmodernije tehnike prikaza nastavnih jedinica.

Poslednjih godina Evropska unija podržava sve veće učešće javno-privatnog partnerstva u Srbiji. Do sada je investirano dve i po milijarde evra koja je dovela do povećanja vrednosti javne imovine. Pogledajte panel sa treće po redu konferencije o javno-privatnom partnerstvu koja je održana u Beogradu putem online platforme. Moderator panela bila je Jelena Tadić, izvršni direktor PPP Investment Ltd, a učesnici su bili Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište, Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova i Andrijana Jovanović, zamenica predsednika Komisije za javno-privatno partnerstvo.

#partnerstvonadelu
#letsSEIvtogether
#SEI #jpp

Hvala EBRD i EU na inicijativi i pomoći za razvoj projekata energetske efikasnosti, bez koje ne bi zaživeli ESCO projekti u Srbiji. Jedan od naših prvih projekata u Srbiji i među najdražima je ovde pomenuti JPP projekat rekonstrukcije javnog osvetljenja u Velikom Gradištu koji funkcioniše u skladu sa ugovorom i bez problema. Sve detalje o ovom projketu možete naći na našem sajtu: https://lnkd.in/dwdYGKV. Hvala i našem javnom partneru, Opštini Veliko Gradište, našim partnerskim firmama na ovom projektu i svakako našem #letsSEIvtogether timu.
 
 
 
Smart Energy Investment Kft je uspešno realizovao još jedan projekat rekonstrukcije dela sistema javnog osvetljenja. Zahvaljujemo se na saradnji Opštini #Priboj, Petrol Srbija i Elektromontaza d.o.o. Kraljevo. Opština #Priboj će realizacijom ovog projekta dobiti za oko 200% bolju osvetljenost, uštedeti najmanje 150.000 evra, smanjiti emisiju CO2 i utrošak električne energije za više od 70%.
 
 
Sa školom ŠOSO “Anton Skala” u Staroj Pazovi zaključen je ugovor o donaciji za nabavku nastavnih sredstava ,,Interaktivne 3D učionice za rad u školi i u virtuelnom okruženju za učenje na daljinu”.
Sredstva za unapređenje nastave donacija su mađarske firme Smart Energy Investment, sa ciljem da se olakša pristup učenju deci sa smetnjama u razvoju kroz unapređenu tehnologiju koja odgovara potrebama obrazovanja u 21. veku.
 
 

Za period od 12 godina Grad #Vršac će uštedeti najmanje oko 379.000 evra, a obaveza privatnih partnera Smart Energy Investment Kft i Tehnika AD Vršac, je da osim obezbeđivanja finansiranja investicije u celosti, održava sistem javnog osvetljenja i obavlja sve neophodne tehničko-tehnološke funkcije.

https://www.dnevnik.rs/vojvodina/

Grad Vršac sa svojim privatnim partnerima Smart Energy Investment Kft i AD Tehnika Vršac započeo je implementaciju #jpp projekta rekonstrukcije javnog osvetljenja.
 

https://mediaportal.rs/

U opštini Vrbas u toku je realizacija projekta zamene javnog osvetljenja, koja se sprovodi kroz model javnog privatnog partnerstva.
 
Zamenom 2.530 svetiljki novim LED svetiljkama garantovano je da se ostvari ušteda u potrošnji električne energije od oko 80 odsto, a ukupni troškovi funkcionisanja sistema javnog osvetljenja smanje za oko 12% najmanje, odnosno, za 20 000 evra na godišnjem nivou.
 
 

Osvetljenje koje emituje suviše svetla kada i gde to nije neophodno rasipa veliku količnu energije, što ima značajne ekonomske i ekološke posledice.

Procenjuje se da se oko 30% uličnog osvetljenja i druge rasvete u SAD rasipa uglavnom kroz svetiljke koje nemaju adekvatno usmerenje svetlosti. Vrednost na ovaj način rasute energije prelazi tri milijarde dolara i emituje 21 milionu tona ugljen-dioksida godišnje. Ilustracije radi, da bi se nadomestila ova količina emisije, bilo bi neophodno zasaditi 875 miliona stabala na godišnjem nivou! Kvalitetno osvetljenje, njegovo adekvatno postavljanje i određeni mehanizmi za ograničenje upotrebe energije, na globalnom nivou mogu redukovati ovu potrošnju za čak 60 do 70 procenata, i uštedeti milijarde dolara i značajno smanjiti emisiju ugljen-dioksida.

Javno-privatno partnerstvo predstavlja najširi spektar saradnje javnog i privatnog sektora za obezbeđenje i unapređenje javne infrastrukture. U ovakvom obliku saradnje, privatni partner snosi obavezu izgradnje i održavanja, a projekat na koji se odnosi je javna usluga.

Evropska komisija ističe model javno-privatnog partnerstva kao oblik izvođenja projekata koji može obezbediti brže izvođenje kompleksnih projekata, ekonomski rast i kreiranje novih radnih mesta.

https://www.bizlife.rs

Još jedan dokaz da LED osvetljenje i te kako može uticati na raspoloženje i produktivnost ljudi. Kvalitetne i dobro dizajnirane LED sijalice/svetiljke imaju tu mogućnost da oponašaju sunčevu svetlost u prostoriji mnogo bolje od drugih tipova sijalica/svetiljki. Zahvaljujući napretku tehnologije, LED rasveta može da se podešava po intezitetu i boji poput sunca. Ovo je od velikog značaja za naše receptore koji će, zahvaljujući toj svetlosti, uticati na veću produktivnost, bolje raspoloženje i više energije. Takođe, LED rasveta troši 80 posto manje električne energije u odnosu na obične sijalice/svetiljke.

http://www.sattelevizija.com

Partnerstvo na delu!

Smart Energy Investment je u saradnji sa predstavnicima opštine Veliko Gradište osvetlio put do jednog od najposećenijih manastira u Srbiji – manastira Nimnik. Direktor kompanije Smart Energy Investment Obrad Tadić, ističe da je ova donacija realizovana na inicijativu predstavnika opštine Veliko Gradište sa kojima je pre dve godine zaključen ugovor o javno-privatnom partnerstvu za rekonstrukciju dela sistema javnog osvetljenja na teritoriji opštine Veliko Gradište, naglasivši da će se i ubuduće odazvati sličnim akcijama.

https://www.ekapija.com