Vesti

U Salzburgu je pod nazivom „Evropa: Odlazak ka novim horizontima“ održan 19. Samit Evrope, u organizaciji Institute of the Regions of Europe (IRE).

Na panelu „Zapadni Balkan kao region budućnosti“ istaknute su mogućnosti investiranja kompanija u infrastrukturne oblasti, naročito u oblasti⚡️energetike.

Među panelistima bio je i ministar privrede i rada Austrije Martin Kocher, kao i direktor kompanije Smart Energy Investment KftObrad Tadic.

Tadić je istakao da investitori u Evropskoj uniji treba da motivišu kompanije da ulažu u projekte koji unapređuju život građana i koji dovode do transfera znanja i tehnologija.

„U lokalnim samoupravama u Srbiji postoji pozitivno raspoloženje za saradnju sa kompanijama iz Evropske unije, a neki od odličnih primera jesu upravo kompanije Zumtobel Group i PALFINGER AG.

Prvog dana Konferencije, prisutnima se obratio austrijski kancelar, Karl Nehammer, MSc,.Među uvaženim govornicima na konferenciji bili su i ministarka za evropske integracije Tanja Miscevic, kao i evropski komesar za budžet i administraciju Johanes Han.

Pročitajte vest ??   https://magazinbiznis.rs/zapadni-balkan-kao-region-buducnosti/

 

Naš #letsSEIvtogether projekat je za samo tri godine (period jul ’20-jul ’23) Opštini Vrbas napravio direktnu finansijsku uštedu od 280.000€ umesto planiranih 58.430€!

Pogledajte link: https://youtube.com/shorts/FNrB3qGZDXY?feature=share

#letsSEIvtogether
#smartenergyinvestment
#SEI

 U Opštini Bač završena je implementacija projekta rekonstrukcije javnog osvetljenja!

Ušteda u potrošnji električne energije iznosiće oko 11.333.000 kWh, što je za 15 godina trajanja ugovora smanjenje od oko 73% u odnosu na dosadašnju potrošnju.

Opština će ostvariti finansijske uštede u budžetu od najmanje 936.000 evra, dok će projektom biti smanjena emisija CO2 za oko 830 tona svake godine.

Na teritoriji Opštine implementirano je 1.723 komada novih Schréder LED svetiljki koje doprinose energetski efikasnom osvetljenju duž puteva, ulica i trgova.

Osim što smo osvetlili naše ulice, štedimo energiju i unapređujemo kvalitet života naših građana“, istakao je predsednik opštine, Dr Steva Panić.

Bač postaje svetli primer drugim lokalnim samoupravama koje žele da smanje ugljenični trag i unaprede kvalitet života u svojoj zajednici.

Pročitajte vest:  https://fermarket.rs/opstina-bac-stedi-struju-i-novac-kroz-javno-privatno-partnerstvo/  

Opština Odžaci primenila je Preporuku za smanjenje potrošnje električne energije Ministarstva rudarstva i energetike upotrebom LED osvetljenja koje smanjuje potrošnju.

Projekat #JPP realizuje i samostalno finansira konzorcijum privatnih partnera, slovenačka kompanija Interenergo Group, članica Kelag Energie grupe, i mađarska kompanija Smart Energy Investment Kft, u skladu sa Zakonom o javno-privatnom partnerstvu.

Na teritoriji opštine implementirano je 3.954 LED svetiljki Schréder, a na pojedinim lokacijama prvi put je postavljeno osvetljenje.

Ovim projektom doći će do godišnjeg smanjenja CO2 za oko 1.400 tona, čime Opština ide korak napred ka ispunjenju ciljeva održivog razvoja (#SDGs) i sprovođenju „zelene agende“.

Implementacija novog osvetljenja rezultiraće uštedom od najmanje 38.000 evra godišnje u budžetu lokalne samouprave, bez ulaganja od strane opštine.

Projektom javno-privatnog partnerstva obezbeđena je kvalitetna usluga javnog osvetljenja u Odžacima na period od 15 godina.

Pročitajte vest za više detalja ? https://www.ekapija.com/news/4323187/opstina-odzaci-u-skladu-sa-preporukama-vlade-rs-i-ministrastva-energetike-smanjila

Zadovoljstvo nam je što je UNECE pohvalio naš #letsSEIvtogether projekat rekonstrukcije javnog osvetljenja u Zaječaru i pokazao kako je ovaj projekat sjajan primer JPP-a, usklađenog sa ciljevima održivog razvoja (#SDGs)i zaštitom životne sredine.

Posebno smo ponosni što je ovo prvi put da je jedan projekat iz Srbije pohvaljen od strane United Nations Economic Commission for Europe.

Celu vest pročitajte na linku: https://www.nedeljnik.rs/unece-javno-pohvalio-projekat-jpp-za-rekonstrukciju-javnog-osvetljenja-u-zajecaru/ i posetite stranicu https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7089540272136572928/  .

Na fotografijama možete pogledati javno osvetljenje u Zaječaru pre i posle rekonstrukcije.

#7pppforum
#PPPsfortheSDGs
#letsSEIvtogether
#smartenergyinvestment
#SEI

 

Naš #letsSEIvtogether tim razvio je aplikaciju za pripremu, praćenje, implementaciju i garantovanje kvaliteta usluga, koja na jednom pruža podatke o projektu, svetiljkama i dinamici implementacije u realnom vremenu.

Aplikacija je prvi put primenjena u Opštini Čoka, što je i najbrže realizovan projekat do sada u Srbiji.

Pogledajte aplikaciju: https://youtube.com/shorts/EnFHVY2TUF0?feature=share

#letsSEIvtogether
#smartenergyinvestment
#SEI

Za samo dva meseca završen je period pripreme i implementacije #letsSEIvtogether projekta rekonstrukcije javnog osvetljenja u Opštini Čoka, umesto predviđenih šest meseci prema ugovoru.

Implementaciju inovativne LED tehnologije realizovali su grupa ponuđača koju čine Interenergo Group i Smart Energy Investment Kft.

Mala Opština Čoka, sa više nego skromnim budžetom, ovim #JPP-om ostvaruje veliku uštedu kroz efikasnije korišćenje energije, smanjenje emisije CO2 i smanjenje operativnih troškova funkcionisanja i održavanja sistema javne rasvete“ rekla je predsednica Opštine Čoka, gospođa Stana Đember.

Postavljeno je i uspešno integrisano u lokalnu infrastrukturu 1.698 novih LED svetiljki Zumtobel Group Thorn Lighting .

Novi sistem javnog osvetljenja doprineće i značajnim finansijskim uštedama, a prema očekivanjima u budžetu opštine će ostati više od 70.000 EUR.

Link:https://www.ekapija.com/news/4284418/za-samo-dva-meseca-zavrsena-implementacija-javnog-osvetljenja-u-opstini-coka

 

Imali smo čast da našu kompaniju Smart Energy Investment Kft poseti gospodin Alfred Felder, CEO Zumtobel Group, jednog od lidera u oblasti javnog osvetljenja i inovativnih svetlotehničkih rešenja.

Gospodinu Felderu smo predstavili zajednički #letsSEIvtogether projekat u Opštini Čoka, gde su implementirane Thorn LED svetiljke iz Zumtobel Group i koji je realizovan za samo dva meseca.

Ponosni smo na naše dosadašnje #partnerstvonadelu sa kompanijom Zumtobel Group, te ovu posetu smatramo važnim korakom u nastavku saradnje na projektima koji unapređuju život u opštinama širom Srbije.

#letsSEIvtogether
#smartenergyinvestment
#SEI

 

Veoma smo srećni i počastvovani što su nas posetili naši dragi prijatelji prof. Franc Šausberger i Stefan Habek iz Instituta regiona Evrope (IRE)!

Topla dobrodošlica dr Gerhardu Švišeju, novinaru Salzburger Nachrichten!

#letsSEIvtogether
#smartenergyinvestment
#SEI

U Opštini Bač zaključen je ugovor o JPP-u za rekonstrukciju javnog osvetljenja. Ova opština je od Saveta Evrope prošle godine dobila nagradu i status titule partnera za učešće u Evropskoj nedelji lokalne demokratije. Jedna od aktivnosti koja je pokrenuta tom prilikom jeste i edukacija mladog stanovništva u oblasti zaštite životne sredine.
Implementaciju projekta samostalno će finansirati grupa ponuđača Interenergo Group i Smart Energy Investment Kft.

Ugradnjom novih 1.723 komada Schréder LED svetiljki dobija se savremeni sistem javnog osvetljenja.

Opština će za 15 godina, koliko traje ugovorni period, imati smanjenje u potrošnji električne energije za oko 73% u odnosu na dosadašnju, dok će emisija CO2 biti smanjena za 830 tona godišnje.

Za više informacija pročitajte: https://bizlife.rs/opstina-bac-led-javno-osvetljenje-smart-energy-investment-kft/

 

„Da li smo zadovoljniji sa novom energijom transformisanom iz neke druge energije ili smo srećniji i uspešniji jer nam je manje energije potrebno?“ – Obrad Tadic, direktor Smart Energy Investment Kft za CorD Magazine.

Pročitajte više u sledećem tekstu: https://cordmagazine.com/business/success-stories/obrad-tadic-smart-energy-investment-kft-saved-energy-is-the-best-energy/

#letsSEIvtogether
#smartenergyinvestment
#SEI

Projekat JPP za rekonstrukciju javnog osvetljenja u Zaječaru dobitnik posebne pohvale od strane UNECE-a

U Atini je od 3. do 5. maja održan 7. UNECE Međunarodni forum o javno-privatnom partnerstvu (JPP), kao i takmičenje ,,UNECE JPP i nagrada za infrastrukturu“ za projekte JPP koji doprinose ciljevima održivog razvoja i cirkularnoj ekonomiji.

Na takmičenju je učestvovalo 49 projekata iz celog sveta, među kojima i dva iz Srbije: projekat JPP za rekonstrukciju javnog osvetljenja na teritoriji grada Zaječara i projekat za poveravanje obavljanja komunalne delatnosti prevoza putnika na teritoriji grada Bora, od kojih je projekat za javno osvetljenje u Zaječaru, koji je realizovao Smart Energy Investment kfT, dobio posebne pohvale od strane Međunarodnog žirija zbog postizanja značajnih ušteda električne energije i smanjenja emisije štetnih materija u atmosferu. Ovo je prvi JPP projekat iz Srbije koji je predstavljen na jednom značajnom skupu kome su prisustvovali svetski eminentni stručnjaci iz oblasti javno-privatnog partnerstva.

Tema ovogodišnjeg Foruma bili su aktuelni i novi izazovi, kao i mogućnosti na globalnom, nacionalnom i lokalnom nivou u oblasti JPP-a, sa fokusom na važan spoj zelenih i digitalnih transformacija i infrastrukturnim projektima koji doprinose ciljevima održivog razvoja (SDGs).Događaj je organizovan od strane UNECE-a, u saradnji sa Gradom Atinom, uz podršku Vlade Grčke.

U Zadužbini Ilije M. Kolarca novogodišnjim koncertom i koktelom obeležili smo još jednu uspešnu poslovnu godinu.

Naši prijatelji i partneri imali su priliku da, pod dirigentskom palicom Danijela Gajsa, uživaju u jedinstvenom izvođenju koncerta Beogradskog kamernog orkestra i u sinergiji kulture i privrede. Tim putem, ispratili smo ovaj orkestar na nastup u prestižnoj sali Elbphiharmonie u Hamburgu.

Na poziv organizatora projekta “Zimska priča” koji se održava tradicionalno svake godine u Elbphilharmonie u Hamburgu, Beogradski kamerni orkestar je održao sedam koncerata u periodu od 22. do 27. decembra. Učešćem u ovom projektu, orkestar je bio prvi ansambl iz Srbije i regiona koji je nastupao u ovoj luksuznoj sali sa renomiranim solistima kao što su Daniel Hope, Fatma Said i Lucienne Renaudin Vary.

Na početku događaja publici su se obratili predsednica Upravnog odbora Kolarca, Gorica Popović, naš dragi prijatelj prof. dr Franz Schausberger, osnivač Institute of the Regions of Europe (IRE, Austrija) i direktor kompanije Smart Energy Investment, Obrad Tadić.

Privilegija nam je bila da uvažimo partnere sa kojima smo ostvarili #letsSEIvtogether priču. Sinergija koja nas je spojila na Novogodišnjem programu u Zadužbini jeste ono čemu ćemo težiti i u narednim godinama.

Zahvaljujemo se prijateljima i partnerima koji su svojim prisustvom upotpunili našu proslavu i koji su sa nama uživali u radosti darivanja!

Kompanija Smart Energy Investment Kft je obezbedila od države Mađarske, preko fonda Western Balkan Green Center (WBGC) (https://www.wbgc.hu/en/) nepovratna sredstva u iznosu od 29.000.000 milliona Ft-I (82.857 EUR) za izradu studije o implementaciji javnog osvetljenja na teritoriji grada Valjeva.

Projekat, osim celokupne analize i merenja infrastrukture za javno osvetljenje obuhvata i idejni projekat koji ima za cilj da predvidi najbolje i najefikasnije rešenje za sistem javnog osvetljenja sa SMART elementima.

Na lokacijama gde ne postoji mreža javnog osvetljenja predviđena je ugradnja nove generacije LED svetiljki.

“Upravo projekti poput ovog u Valjevu su značajni i vidljivi običnim građanima koji će u ovom slučaju imati bolju rasvetu, a grad manje troškove” izjavio je počasni konzul Mađarske u Srbiji Nemanja Milutinović.

Projekat doprinosi energetskoj efikasnosti, povećanju bezbednosti građana, kao i ostvarivanju ušteda u potrošnji električne energije i smanjenju troškova budžeta Grada Valjeva.

www.bizlife.rs

Kompanija Smart Energy Investment Kft je obezbedila od države Mađarske nepovratna sredstva u iznosu od 82.857 EUR za izradu studije o implementaciji javnog osvetljenja na teritoriji grada Valjeva. Budžetska sredstva Mađarske usmerena su na razvoj Zapadnog Balkana, u cilju ostvarivanja rezultata u skladu sa Pariskim sporazumom o klimi.

Projekat, osim celokupne analize i merenja infrastrukture za javno osvetljenje obuhvata idejni projekat koji ima za cilj da predvidi najbolje i najefikasnije rešenje za sistem javnog osvetljenja.

#letsSEIvtogether
#smartenergyinvestment
#SEI

www.bizlife.rs

 

U gradu Zaječaru u toku su završni radovi u okviru zamene sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije. Dosadašnja godišnja potrošnja bila je oko 615 hiljada evra, a za 15 godina, na koliko je potpisan ugovor, utrošak će biti oko 1.1 miliona evra manji nego do sada.

Grad Zaječar će ostvariti ove značajne finansijske uštede, bez sopstvenog ulaganja, jer sve troškove snosi privatni partner. U narednom periodu očekuje se porast cene električne energije, a samim tim će i ušteda na ovom projektu biti mnogo veća od planirane.

#letsSEIvtogether
#smartenergyinvestment
#SEI

www.bizlife.rs

 

????đ???? ??????? nastaje kao posledica sve većeg napretka industrije. Najčešće se ovaj problem javlja u gradovima sa razvijenim saobraćajem, gde je učešće produkata sagorevanja od motornih vozila skoro 50 %.

Kompanija Smart Energy Investment Kft učestvuje u realizaciji projekata koji za cilj imaju smanjenje ??????? š?????? ???????? u vazduhu, poput ??? ? ???.

#letsSEIvtogether
#smartenergyinvestment
#SEI

https://www.energetskiportal.rs/potpisan-memorandum-za-cistiji-vazduh-i-promovisanje-obnovljivih-izvora-energije/

Naši partneri nastavljaju saradnju koja podrazumeva primenu mera ?????????? ??????????? i ??????????? ?????? ????????.

??????? ?????? jesu paneli dizajnirani na taj način da apsorbuju sunčeve zrake kao izvor energije za proizvodnju električne energije ili grejanja.

#letsSEIvtogether
#smartenergyinvestment
#SEI

https://www.b92.net/lokal/subotica/drustvo-postavljaju-se-solrani-paneli-na-devet-objekata

Na teritoriji grada Vršca je 2020. godine zamenjeno 5.609 svetiljki. Ugrađen je savremeni sistem za upravljanje javnim osvetljenjem i rekonstruisan je deo distributivne mreže. Potrošnja električne energije za javno osvetljenje smanjena je sa 377.600 kWh mesečno na 134.437 kWh.

Smart Energy Investment Kft učestvuje u realizaciji projekata koji za cilj imaju rekonstrukciju, racionalizaciju i modernizaciju javnog osvetljenja primenom mera uštede energije sa LED tehnologijom. Prilikom realizacije projekta troškovi su smanjeni sa 4,8 miliona dinara na čak 1,4 miliona dinara već u prvom mesecu primene novog sistema.

#letsSEIvtogether
#smartenergyinvestment
#SEI

??š?? ?? ??ž?? ???????????? ???? ?????????? ????????????

Svakoga dana ljudi upotrebljavaju energiju za razne životne potrebe koje utiču na čovekovu okolinu. Osim uštede energije, važno je i to da li energiju efikasno koristimo. ?????????? ?????????? podrazumeva niz mera koje preduzimamo u cilju smanjenja potrošnje energije. Na primer, upotreba efikasnih LED svetiljki doprinosi manjoj potrošnji energije umesto klasičnih svetiljki, pri tom pružajući bolje osvetljenje.

Projektni tim kompanije Smart Energy Investment Kft učestvuje u realizaciji #letsSEIvtogether projekata koji za cilj imaju rekonstrukciju, modernizaciju i održavanje sistema javnog osvetljenja primenom ???? ?š???? ???????? sa ??? ????????????, koja dovodi do smanjena emisije CO2 i NOx u vazduhu.

#letsSEIvtogether
#smartenergyinvestment
#SEI

https://www.energetskiportal.rs/dogadjaji/svetski-dan-energetske-efikasnosti/

????đ?? ?????? ?? š????? ?? ????????❗

Gosti u emisiji “Jutro” na Prvoj televiziji bili su Elizabet Paunović, stručnjak za životnu sredinu i zdravlje i Zvezdan Kalmar, konsultant Svetske zdravstvene organizacije i ekološki aktivista.

Oni su istakli da zagađenje vazduha negativno utiče na zdravlje stanovništva i da doprinosi razvoju mnogih bolesti pluća. Veliki problem građanima predstavljaju i neadekvatni izvori grejanja. U cilju smanjenja zagađenja i pospešivanja kvaliteta života, neophodno je osnovatii fond za ?????????? ?????????? i redukovati potrošnju energije.

#letsSEIvtogether
#smartenergyinvestment
#SEI

?????? ???????? je električna energija koja je proizvedena isključivo iz obnovljivih izvora električne energije.

Kako bismo sačuvali prostor koji nas okružuje i smanjili potrošnju električne energije, potrebno je podstaći rast obnovljivih izvora energije, smanjiti uticaj fosilnih goriva na životnu sredinu i doprineti borbi protiv klimatskih promena.

#letsSEIvtogether
#smartenergyinvestment
#SEI

https://www.b92.net/

?????????? ?????? ???????? predstavljaju nepresušne izvore energije iz prirode koji se obnavljaju u određenom vremenskom intervalu.

Oni se eksploatišu s ciljem proizvodnje električne, toplotne i mehaničke energije, a njihova održiva karakteristika jeste neškodljivost za okolinu, sa redukovanom emisijom CO2 u procesu proizvodnje energije.

#letsSEIvtogether
#smartenergyinvestment
#SEI

https://www.ekapija.com/news/3162565/mnogobrojne-novine-po-pitanju-obnovljivih-izvora-energije-i-energetske-efikasnosti-u-srbiji

?????????? ?????????? podrazumeva smanjenje utroška energije za proizvodnju ili život ljudi, što znači da se energija upotrebljava na racionalan način. Prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, procenjuje se da preko 90% domaćinstava i stambenih zgrada u Srbiji nije izgrađeno u skladu sa važećim standardima u oblasti energetske efikasnosti.

Naš #letsSEIvtogether tim učestvuje u realizaciji projekata koji doprinose povećanju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

#letsSEIvtogether #smartenergyinvestment #SEI

https://www.paragraf.rs/dnevne-vesti/

Klimatske promene i dalje su jedno od najvećih globalnih pitanja. Napredak naše civilizacije u poslednjih dve stotine godina razvijao se sa upotrebom energije koju smo dobili iz fosilnih goriva. Dugogodišnja proizvodnja i sagorevanje uglja, naftnih derivata i prirodnog gasa doveli su do povećanja koncetracije gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi, što će imati dugoročne posledice po klimu naše planete.

Naš #letsSEIvtogether tim učestvuje u realizaciji projekata koji za cilj imaju smanjenje emisije CO2 i NOx, kao i uštedu električne energije.

#letsSEIvtogether
#smartenergyinvestment
#SEI

https://www.energetskiportal.rs/kako-mozemo-da-smanjimo-emisiju-co2-i-zasto-je-to-vazno/

Najstarijoj kulturno-obrazovnoj instituciji u Srbiji Zadužbini Ilije M. Kolarca uručen je ugovor o donaciji šest računara za potrebe arhiviranja audio i arhivske građe i realizaciju muzičkih programa i predavanja. Donacija je delo firme Smart Energy Investment Kft Budimpešta uz podršku ambasadora Mađarske Attile Pintér i počasnog konzula Mađarske Nemanje Milutinovića.

“Svi smo svesni koliko su protekli meseci bilo izazovni u svim segmentima društva, pa samim tim i u kulturi. Stoga je neophodno da se ovakve ustanove prilagode funkcionisanju u ovom vremenu i svime što ono nosi, kako bi nastavile kvalitetno i efikasno da ispunjavaju svoju uzvišenu društvenu ulogu i oplemenjuju nas, a potrebna im je podrška svih nas. Računarska oprema je samo deo potreba koje su našim prijateljima sa Kolarca neophodne, pa ovim našim novogodišnjim darom želimo da podstaknemo i druge firme i pojedince da se priključe našem projektu pomoći Kolarcu. Partnerstvo je postulat na kome se temelji naša firma i ovom prilikom pozivam sve ljude dobre volje da se priključe, jer osim finansijskih i materijalnih sredstava Kolarac ima i druge potrebe. Ovo je jedna od potreba, a neki od sledećih koraka koji se ogleda je nadgradnja Kolarčevog internet sajta, pa ljudi dobre volje mogu i na taj način da se uključe i pomognu ovom partnerstvu na delu” izjavio je Obrad Tadić, direktor firme Smart Energy Investment.

Uspešno je završena zamena starog i neefikasnog osvetljenja savremenim svetiljkama sa LED tehnologijom projektom javno-privatnog partnerstva u Gradu Subotici sa prigradskim naseljima.
Trajanje garantnog perioda održavanja je 13 godina tokom koga će Grad direktno uštedeti najmanje 983.954,83 evra+pdv odnosno na godišnjem nivou ušteda će biti najmanje 75.688,83 evra+pdv.

Na teritoriji prigradskih naselja grada Subotice izvršena je rekonstrukcija dela sistema javnog osvetljenja novim LED svetiljkama u okviru projekta javno-privatnog partnerstva. Projekat, koji je realizovan od strane Smart Energy Investment Kft Ogranak SEI Beograd, obezbeđuje finansiranje investicije u celosti i implementaciju skoro 13.000 LED svetiljki. Grad Subotica će uz pomoć ovog ugovora ostvariti dodatnu uštedu od 1 milion evra tokom trajanja ugovora. Uspostavljanjem novog sistema javnog osvetljenja Grad će uštedeti više od 72% električne energije, pritom će se smanjiti emisija CO2 i NOx. Zahvaljujemo se svim partnerima #GradSubotica, #RasvetaDOOSubotica i #HSEngineeringDOONoviSad na saradnji i nakon uspešnog početka verujemo u još produktivniju saradnju.

https://www.ekapija.com/

Kako protiv svetlosnog zagađenja? Jedan od najvećih izvora svetlosnog zagađenja jeste zastarelo javno osvetljenje. Ovo je rastući problem životne sredine koji se može najjednostavnije rešiti postavljanjem ekološkog sistema javnog osvetljenja, koji je povoljniji za životnu sredinu, bezbedniji za stanovništvo i saobraćaj, a ujedno se njime ostvaruje i bolja osvetljenost. Naši prijatelji iz NGO „Carpe Noctem“ ističu da se svetlosno zagađenje može sprečiti postavljanjem ekoloških i energetski efikasnih LED svetiljki koje će biti usmerene ka podu, a ne ka nebu. Ponosni smo na naš tim #letsSEIvtogether koji će svoje projekte impelmentirati u vidu javnog osvetljenja koje je u funkciji zaštite životne sredine i zaštite zdravlja ljudi.
#letsSEIvtogether #smartenergyinvestment #SEI NGO „Carpe Noctem“

Kako se zaštiti od zagađenosti vazduha? U borbi protiv zagađenja možemo uspeti samo ukoliko se svako od nas potrudi da tome doprinese. Ugalj je dominantan resurs kada je reč o proizvodnji električne energije, a kompanija Smart Energy Investment Kft svojim #partnerstvonadelu projektima daje sve od sebe da električnu energiju maksimalno štedi. Projekti javno-privatnog partnerstva koje naša kompanija sprovodi doprinose smanjenju emisije CO2 i NOx koji su najveći uzroci zagađenja vazduha. Zemlju nismo nasledili od naših predaka, već smo je pozajmili od naših potomaka. Zbog toga bi trebalo da se prema planeti ponašamo domaćinski, a ne da je uništavamo i trošimo njene resurse.

Na teritoriji grada Vršca izvršena je rekonstrukcija i racionalizacija sistema javnog osvetljenja u kome je bio veliki utrošak električne energije. Implementirano je skoro 5.600 svetiljki i ugrađen je savremeni sistem upravljanja kojim se ostvaruje ušteda električne energije za više od 70%. Grad Vršac je dobio ekološki prihvatljiv sistem javnog osvetljenja koji je povoljniji po životnu sredinu, bezbedniji za stanovništvo i saobraćaj i kojim se ostvaruje bolja osvetljenost za 204%. Uz novo LED javno osvetljenje značajno se smanjuje emisija CO2 i NOx. Grad se opredelio za javno-privatno partnerstvo jer je prepoznao da za period od 12 godina troškovi električne energije i održavanja mogu biti manji za preko 3.790.000 eura, dok će se u budžetu ostvariti dodatna ušteda od preko 379.000 eura. Smart Energy Investment Kft u saradnji sa #TehnikaADVršac obezbeđuje finansiranje investicije u celosti, ali obezbeđuje i održavanje sistema javnog osvetljenja i obavljanje svih neophodnih tehničko-tehnoloških funkcija tokom ugovorenog perioda.

 
Na teritoriji grada Vršca zamenjen je sistem javnog osvetljenja u okviru projekta javno-privatnog partnerstva, u kome je ušestvovao Smart Energy Investment Kft. Zahvaljujemo se na saradnji Gradu #Vršac i #TehnikaADVršac. Grad Vršac će realizacijom ovog projekta na godišnjem nivou uštedeti 315.838 evra. Finansijaka sredstva koja će se na ovaj način uštedeti biće usmerena na druge potrebe Grada i njegovih građana. Na osnovu ovog projekta emisija CO2 i NOx će se smanjiti za 70%.
Zahvaljujući donaciji firme Smart Energy Investment, u ŠOSO “Anton Skala” u Staroj Pazovi instalirana je ,,Interaktivna 3D učionica za rad u školi i u virtuelnom okruženju za učenje na daljinu”. Od sada deca sa smetnjama u razvoju imaju pristup nastavi na olakšan način i u skladu sa potrebama obrazovanja u 21. veku.
AT Interaktivna 3D učionica raspolaže sa 130 različitih interaktivnih projekcija. Zidovi učionice su osetljivi na dodir i predstavljaju sredstvo za nastavu, a nastavnik predaje pomoću najmodernije tehnike prikaza nastavnih jedinica.

Poslednjih godina Evropska unija podržava sve veće učešće javno-privatnog partnerstva u Srbiji. Do sada je investirano dve i po milijarde evra koja je dovela do povećanja vrednosti javne imovine. Pogledajte panel sa treće po redu konferencije o javno-privatnom partnerstvu koja je održana u Beogradu putem online platforme. Moderator panela bila je Jelena Tadić, izvršni direktor PPP Investment Ltd, a učesnici su bili Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište, Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova i Andrijana Jovanović, zamenica predsednika Komisije za javno-privatno partnerstvo.

#partnerstvonadelu
#letsSEIvtogether
#SEI #jpp

Hvala EBRD i EU na inicijativi i pomoći za razvoj projekata energetske efikasnosti, bez koje ne bi zaživeli ESCO projekti u Srbiji. Jedan od naših prvih projekata u Srbiji i među najdražima je ovde pomenuti JPP projekat rekonstrukcije javnog osvetljenja u Velikom Gradištu koji funkcioniše u skladu sa ugovorom i bez problema. Sve detalje o ovom projketu možete naći na našem sajtu: https://lnkd.in/dwdYGKV. Hvala i našem javnom partneru, Opštini Veliko Gradište, našim partnerskim firmama na ovom projektu i svakako našem #letsSEIvtogether timu.
 
 
 
Smart Energy Investment Kft je uspešno realizovao još jedan projekat rekonstrukcije dela sistema javnog osvetljenja. Zahvaljujemo se na saradnji Opštini #Priboj, Petrol Srbija i Elektromontaza d.o.o. Kraljevo. Opština #Priboj će realizacijom ovog projekta dobiti za oko 200% bolju osvetljenost, uštedeti najmanje 150.000 evra, smanjiti emisiju CO2 i utrošak električne energije za više od 70%.
 
 
Sa školom ŠOSO “Anton Skala” u Staroj Pazovi zaključen je ugovor o donaciji za nabavku nastavnih sredstava ,,Interaktivne 3D učionice za rad u školi i u virtuelnom okruženju za učenje na daljinu”.
Sredstva za unapređenje nastave donacija su mađarske firme Smart Energy Investment, sa ciljem da se olakša pristup učenju deci sa smetnjama u razvoju kroz unapređenu tehnologiju koja odgovara potrebama obrazovanja u 21. veku.
 
 

Za period od 12 godina Grad #Vršac će uštedeti najmanje oko 379.000 evra, a obaveza privatnih partnera Smart Energy Investment Kft i Tehnika AD Vršac, je da osim obezbeđivanja finansiranja investicije u celosti, održava sistem javnog osvetljenja i obavlja sve neophodne tehničko-tehnološke funkcije.

https://www.dnevnik.rs/vojvodina/

Grad Vršac sa svojim privatnim partnerima Smart Energy Investment Kft i AD Tehnika Vršac započeo je implementaciju #jpp projekta rekonstrukcije javnog osvetljenja.
 

https://mediaportal.rs/

U opštini Vrbas u toku je realizacija projekta zamene javnog osvetljenja, koja se sprovodi kroz model javnog privatnog partnerstva.
 
Zamenom 2.530 svetiljki novim LED svetiljkama garantovano je da se ostvari ušteda u potrošnji električne energije od oko 80 odsto, a ukupni troškovi funkcionisanja sistema javnog osvetljenja smanje za oko 12% najmanje, odnosno, za 20 000 evra na godišnjem nivou.
 
 

Osvetljenje koje emituje suviše svetla kada i gde to nije neophodno rasipa veliku količnu energije, što ima značajne ekonomske i ekološke posledice.

Procenjuje se da se oko 30% uličnog osvetljenja i druge rasvete u SAD rasipa uglavnom kroz svetiljke koje nemaju adekvatno usmerenje svetlosti. Vrednost na ovaj način rasute energije prelazi tri milijarde dolara i emituje 21 milionu tona ugljen-dioksida godišnje. Ilustracije radi, da bi se nadomestila ova količina emisije, bilo bi neophodno zasaditi 875 miliona stabala na godišnjem nivou! Kvalitetno osvetljenje, njegovo adekvatno postavljanje i određeni mehanizmi za ograničenje upotrebe energije, na globalnom nivou mogu redukovati ovu potrošnju za čak 60 do 70 procenata, i uštedeti milijarde dolara i značajno smanjiti emisiju ugljen-dioksida.

Javno-privatno partnerstvo predstavlja najširi spektar saradnje javnog i privatnog sektora za obezbeđenje i unapređenje javne infrastrukture. U ovakvom obliku saradnje, privatni partner snosi obavezu izgradnje i održavanja, a projekat na koji se odnosi je javna usluga.

Evropska komisija ističe model javno-privatnog partnerstva kao oblik izvođenja projekata koji može obezbediti brže izvođenje kompleksnih projekata, ekonomski rast i kreiranje novih radnih mesta.

https://www.bizlife.rs

Još jedan dokaz da LED osvetljenje i te kako može uticati na raspoloženje i produktivnost ljudi. Kvalitetne i dobro dizajnirane LED sijalice/svetiljke imaju tu mogućnost da oponašaju sunčevu svetlost u prostoriji mnogo bolje od drugih tipova sijalica/svetiljki. Zahvaljujući napretku tehnologije, LED rasveta može da se podešava po intezitetu i boji poput sunca. Ovo je od velikog značaja za naše receptore koji će, zahvaljujući toj svetlosti, uticati na veću produktivnost, bolje raspoloženje i više energije. Takođe, LED rasveta troši 80 posto manje električne energije u odnosu na obične sijalice/svetiljke.

http://www.sattelevizija.com

Partnerstvo na delu!

Smart Energy Investment je u saradnji sa predstavnicima opštine Veliko Gradište osvetlio put do jednog od najposećenijih manastira u Srbiji – manastira Nimnik. Direktor kompanije Smart Energy Investment Obrad Tadić, ističe da je ova donacija realizovana na inicijativu predstavnika opštine Veliko Gradište sa kojima je pre dve godine zaključen ugovor o javno-privatnom partnerstvu za rekonstrukciju dela sistema javnog osvetljenja na teritoriji opštine Veliko Gradište, naglasivši da će se i ubuduće odazvati sličnim akcijama.

https://www.ekapija.com

Ukupna ušteda u kWh :

Manja emisija COza

 

NAŠI PROJEKTI U BROJEVIMA

ostvarena ušteda u kWh na svim projektima :

Ukupno implementiranih svetiljki: 81.600

%

ušteda u odnosu na trenutnu potrošnju