Vesti

Sa školom ŠOSO “Anton Skala” u Staroj Pazovi zaključen je ugovor o donaciji za nabavku nastavnih sredstava ,,Interaktivne 3D učionice za rad u školi i u virtuelnom okruženju za učenje na daljinu”.
Sredstva za unapređenje nastave donacija su mađarske firme Smart Energy Investment, sa ciljem da se olakša pristup učenju deci sa smetnjama u razvoju kroz unapređenu tehnologiju koja odgovara potrebama obrazovanja u 21. veku.
 
 

Za period od 12 godina Grad #Vršac će uštedeti najmanje oko 379.000 evra, a obaveza privatnih partnera Smart Energy Investment Kft i Tehnika AD Vršac, je da osim obezbeđivanja finansiranja investicije u celosti, održava sistem javnog osvetljenja i obavlja sve neophodne tehničko-tehnološke funkcije.

https://www.dnevnik.rs/vojvodina/

Grad Vršac sa svojim privatnim partnerima Smart Energy Investment Kft i AD Tehnika Vršac započeo je implementaciju #jpp projekta rekonstrukcije javnog osvetljenja.
 

https://mediaportal.rs/

U opštini Vrbas u toku je realizacija projekta zamene javnog osvetljenja, koja se sprovodi kroz model javnog privatnog partnerstva.
 
Zamenom 2.530 svetiljki novim LED svetiljkama garantovano je da se ostvari ušteda u potrošnji električne energije od oko 80 odsto, a ukupni troškovi funkcionisanja sistema javnog osvetljenja smanje za oko 12% najmanje, odnosno, za 20 000 evra na godišnjem nivou.
 
 

Osvetljenje koje emituje suviše svetla kada i gde to nije neophodno rasipa veliku količnu energije, što ima značajne ekonomske i ekološke posledice.

Procenjuje se da se oko 30% uličnog osvetljenja i druge rasvete u SAD rasipa uglavnom kroz svetiljke koje nemaju adekvatno usmerenje svetlosti. Vrednost na ovaj način rasute energije prelazi tri milijarde dolara i emituje 21 milionu tona ugljen-dioksida godišnje. Ilustracije radi, da bi se nadomestila ova količina emisije, bilo bi neophodno zasaditi 875 miliona stabala na godišnjem nivou! Kvalitetno osvetljenje, njegovo adekvatno postavljanje i određeni mehanizmi za ograničenje upotrebe energije, na globalnom nivou mogu redukovati ovu potrošnju za čak 60 do 70 procenata, i uštedeti milijarde dolara i značajno smanjiti emisiju ugljen-dioksida.

Javno-privatno partnerstvo predstavlja najširi spektar saradnje javnog i privatnog sektora za obezbeđenje i unapređenje javne infrastrukture. U ovakvom obliku saradnje, privatni partner snosi obavezu izgradnje i održavanja, a projekat na koji se odnosi je javna usluga.

Evropska komisija ističe model javno-privatnog partnerstva kao oblik izvođenja projekata koji može obezbediti brže izvođenje kompleksnih projekata, ekonomski rast i kreiranje novih radnih mesta.

https://www.bizlife.rs

Još jedan dokaz da LED osvetljenje i te kako može uticati na raspoloženje i produktivnost ljudi. Kvalitetne i dobro dizajnirane LED sijalice/svetiljke imaju tu mogućnost da oponašaju sunčevu svetlost u prostoriji mnogo bolje od drugih tipova sijalica/svetiljki. Zahvaljujući napretku tehnologije, LED rasveta može da se podešava po intezitetu i boji poput sunca. Ovo je od velikog značaja za naše receptore koji će, zahvaljujući toj svetlosti, uticati na veću produktivnost, bolje raspoloženje i više energije. Takođe, LED rasveta troši 80 posto manje električne energije u odnosu na obične sijalice/svetiljke.

http://www.sattelevizija.com

Partnerstvo na delu!

Smart Energy Investment je u saradnji sa predstavnicima opštine Veliko Gradište osvetlio put do jednog od najposećenijih manastira u Srbiji – manastira Nimnik. Direktor kompanije Smart Energy Investment Obrad Tadić, ističe da je ova donacija realizovana na inicijativu predstavnika opštine Veliko Gradište sa kojima je pre dve godine zaključen ugovor o javno-privatnom partnerstvu za rekonstrukciju dela sistema javnog osvetljenja na teritoriji opštine Veliko Gradište, naglasivši da će se i ubuduće odazvati sličnim akcijama.

https://www.ekapija.com